Wat is Qi Gong?

 

Qi gong is een bijna 7000 jaar oude Chinese bewegingsleer die werkt met zachte bewegingen, heilzaam voor lichaam en geest. Het is de voorloper van tai chi en gong fu (lees kung fu). Qi gong maakt deel uit van de traditionele chinese geneeskunde (TCM) als preventieve gezondheidszorg. 

Letterlijk vertaald betekent ‘qi’ energie en ‘gong’ werken met, of het beheersen van. 

 

Door het beoefenen van Qi Gong leer je je lichaam beter voelen en gebruiken. In je centrum staan met een goede lichaamshouding geeft je de zachte kracht om los en energiezuinig te bewegen. Het losmaken van spieren en gewrichten maakt de weg vrij om je energie vrij te laten stromen en in evenwicht te brengen in je lichaam. Ook je ademhaling zet je in om je lichaam tot rust te brengen en gericht zuurstof en energie te sturen naar specifieke lichaamsdelen. Lichaam en geest werken samen door de kracht van de intentie te gebruiken. Je leert je aandacht richten en focus houden, concentratie verhogen, helderder denken en zelfvertrouwen opbouwen door te ontspannen. 

Mechanisch bewegen evolueert naar energetisch bewegen, en dit proces is fascinerend! 

 


Recreatieve Qi gong lessen 

Qi Gong brengt rust, creëert mentale en fysieke openheid, stimuleert het zelfhelend vermogen van je lichaam, zorgt voor een diepe verbinding met jezelf, leert je anderen bewuster aanvoelen. 
 

De les bestaat uit een flow van losse, zachte bewegingen, waarin het gehele lichaam aan bod komt. We leren een aantal klassieke oefeningenreeksen aan, zoals Ba Duan Jin en Shibashi. 

De focus ligt op: 

Ontspannen – spanning loslaten 

Lichaamshouding – voelen - balans 
Energie vrij laten stromen - aarden 
Ademhaling 


De eigenlijke bewegingen voer je alleen uit, maar via het samen oefenen met een partner ervaar je het resultaat van de oefening en kom je te weten dat de Qi er is, overal en altijd. 

Eens je dit weet, kan je ermee beginnen (leren) werken. En zal je voelen dat dit ook buiten de les doorwerkt in je dagelijks leven. 

Al snel zal je interesse groeien! 


Voor iedereen 

Qi Gong is een zachte manier van bewegen, die haalbaar is voor mensen van alle leeftijden en aan te passen aan ieders fysieke mogelijkheden. Je hebt geen voorkennis nodig en kan op elk moment instappen in de lessen. 

Wat heb je nodig? 

Je hoeft niets mee te nemen voor de les. Het dragen van losse, gemakkelijk zittende kleding is aan te raden. En we oefenen op schoenen met een platte zool of op kousen of blote voeten. 


 

Waar kan je les volgen?

  • in Merksem bij Johan Dingenen


  • in Oudsbergen bij Gerard Wevers


  • in Antwerpen bij Els Mertens 

Studie van Qi Gong

Naast de recreatieve lessen Qi Gong bieden we een verdiepende studie van Qi Gong aan. Tijdens deze lesmomenten gaan we dieper in op de verschillende Qi Gong oefeningen, de meridianen en 5 fasenleer van de traditionele Chinese geneeskunde en de verschillende toepassingsmogelijkheden (zowel medisch als martiaal).

De verdiepende studie van Qi Gong wordt begeleid door master Jo Dingenen. Hij wordt in de lessen bijgestaan door de andere lesgevers van Connect & Flow. 


Voor wie?

Deze verdiepende studie staat open voor iedereen die zich echt wil verdiepen in het beoefenen van Qi Gong. Misschien wil je intensief met jezelf aan de slag om meer balans en vrije energie te creëren in je leven? Of wil je dit leren overdragen aan anderen? Ben je professioneel aan de slag met mensen en wil je je werk verrijken vanuit Qi Gong? 

Verschillende fases in verdieping

Voorkennis van Qi Gong is niet nodig om te starten. Afhankelijk van je persoonlijke vorderingen, groei je door in deze studie naar de verschillende niveau’s van beheersing die we in onze school hanteren. Hierin volgt ieder zijn eigen tempo en ambitie niveau, zonder druk of op voorhand vast bepaald traject.

  • Niveau 1: Initiator Qi Gong

Je beheerst de basishouding en kan de 4 basisoefeningen van Qi Gong goed uitvoeren. Je kan je ontspannen in de oefeningen en anderen helpen om de oefeningen correct uit te voeren.

  • Niveau 2: Instructeur Qi Gong

Naast de basisoefeningen beheers je ook de uitvoering van de Shibashi (18vorm) en de Ba Duan Jin (8 brokaatoefeningen). Je kent de ligging van de meridianen en de energiestroming door de verschillende meridianen. Je kan deze toepassen in de Makko Ho stretching oefeningen.

  • Niveau 3: leraar Qi Gong 

Je diept alle oefeningen reeksen verder uit op energetisch niveau. Je kan de oefeningen uitsplitsen om ze begrijpbaar uit te leggen aan een groep. En je kan variaties aanreiken naar zittende of lopende Qi Gong oefeningen. En je zet Qi Gong oefeningen om naar partner oefeningen waarbij deelnemers samen oefenen om het resultaat van de oefeningen bij elkaar en zichzelf te voelen. Je beheerst het openzetten van gewrichten, stimuleren van meridianen en het werken met energiecentra. Je kent de 5 fasen leer en de 24 uur cyclus.

  • Niveau 4: master Qi Gong

Om door te groeien naar master krijg je als leraar een aantal werkpunten mee. Je beheerst het geheel van Qi Gong en bent in staat om het te doorgronden tot de essentie. Van daaruit maak je de Qi Gong oefeningen eigen en geef je er je eigen persoonlijke dimensie aan. Je kent de Sanshin kata en voegt in deze kata (opvolging van oefeningen) het geheel van verschillende elementen uit Qi Gong samen. Je beheerst de 5 fasen leer en de 24 uur cyclus en kan deze toepassen in verschillende situaties (medisch en martiaal).

Je beheerst het energetisch werken in de Qi Gong oefeningen en beheerst het sturen van energie. 

 

Waar kan je les volgen?

  • in Merksem bij Johan Dingenen