KYUSHU JITSU (Dim mak) 


Wat is Kyushu Jitsu?

De Kyushu Jitsu of Dim mak is een methode van zelfverdediging, waarbij je werkt vanuit je energie in plaats van louter op (spier)kracht en techniek.

Het doel is om een aanval zo snel mogelijk te stoppen, liefst door deze te voorkomen en niet te laten starten. Dit doe je vanuit een energetisch zelfbewustzijn en aanvoelen van de situatie en je mogelijke tegenstander. Indien het toch tot een aanval komt, leer je om deze zo snel mogelijk te stoppen door technieken uit energetische jitsu, kyusho jitsu en fa gin.

 

Kyushu Jitsu basis lessen

In deze lessen werken we op basis van energetische Jitsu. Dit is een verdedigingstechniek met als basis Qi Gong. Je leert werken vanuit je eigen Qi en deze van je tegenstander te gebruiken, zodat bevrijdingen, handelingen voor afweer, reactie en controle met een minimum aan kracht kunnen plaatsvinden . 

De Energetische Jitsu verrijken we met de kennis van de energiebanen  en acupunctuurpunten. We oefenen op de richting van aanraking en integreren de kennis van de  5 Elementen.

Ook Fa gin kan aan bod komen in de lessen voor gevorderde beoefenaars. Dit is een techniek waarbij je kinetische energie leert opbouwen en toepassen in een slag en deze dan gericht plaatsen.

Elke deelnemer aan de lessen groeit op eigen tempo door naar de verschillende graden, van 6e Kyu tot 1e Kyu. In de 6e Kyu ligt de nadruk op de basis beheersing van Qi Gong (lees voor meer info onze pagina over Qi Gong). Vanaf de 5e Kyu wordt geoefend op technieken rond bevrijding en afweren van een aanval. Dit door te leren werken vanuit ontspanning en van daaruit stelselmatig een reactie van het lichaam leren opbouwen. Daarnaast leer je jezelf goed kennen en aanvoelen. Hoe kom je over op anderen? Hoe reageer je op agressie, op emoties, zowel van jezelf als van anderen? En je leert ook de anderen aanvoelen. In elke Kyu komen nieuwe technieken aan bod, worden ze verder uitgediept en verfijnd. We leren ook ons reactievermogen opbouwen en het energetisch werken verfijnen.

 

Waar kan je les volgen?

  • in Merksem bij Johan Dingenen 

Studie van Kyushu Jitsu

Vanuit de basis Kyushu Jitsu kunnen beoefenaars verder doorgroeien naar de graden van instructeur, leraar en uiteindelijk master in de Kyushu Jitsu.

  • Niveau 1: basis Kyushu Jitsu

Je hebt de basis Kyushu Jitsu doorlopen tot 1e Kyu.

  • Niveau 2: Instructeur Kyushu Jitsu

Je beheerst Qi Gong op het niveau van Instructeur. Binnen de Kyushu Jitsu ken je de verschillende Kyushu punten en kan deze hanteren. Je kent de energiestromen in het lichaam. Je kent de basis technieken van herstel (restoring) en kan deze toepassen.

  • Niveau 3: leraar Kyushu Jitsu

Je beheerst Qi Gong op het niveau van Leraar. Binnen de Kyushu Jitsu ken je de combinatie van punten in de 6 fasen. Je kent de biomechanische reflexen en kan het effect van je acties op je tegenstander inschatten en bewust inzetten in toepassingen. Je beheerst de technieken van hart – long restoring en snelle restoring.

  • Niveau 4: master Kyushu Jitsu

Je beheerst Qi Gong op het niveau van Master. Binnen de Kyushu Jitsu kan je de werking van organen en yin-yang energie toepassen. Je kent de werking van reflexboog en het zenuwstelsel en kan de impact van je acties op het zenuwstelsel van je tegenstander inschatten. Je kent de NTS (nucleus transversus single) prikkeling van het zenuwstelsel en summatie in de hersenen.

 

Waar kan je les volgen?

  • in Merksem bij Johan Dingenen